www.canis.nl
 
Home
Van Wolf naar hond
De familie van de hond
Fokkers
Rasbeschrijvingen
Dierenmarkt.nl       ***  Tip  ***
Hondentekoop.nl ***  Tip  ***
Dekreuen
Vermist
Link-ruilers
Asiels
Verenigingen
Trimsalons
Dierenpensions/ Dierenhotels
Uitlaatdiensten
Benodigdheden
Speciaal zaken
Herplaatsing/ Opvang
Varia
Media
Postkantoor
Rasspecials
Gezondheid
Aanmelden
Opvoeding
Vakanties met honden
Help/E-mail
Logo
Disclaimer
   

 

De Wolf

 Zoals de titel al duidelijk maakt is de hond ontstaan uit de wolf. De wolf is eigenlijk een wilde hond en behoort tot de wetenschappelijke familie van de Canidae oftewel de hond achtigen. Bij deze familie horen ook de gedomesticeerde honden, coyotes, jakhalzen, vossen, dingos, enzovoort.

Hoewel er nog veel onduidelijkheden zijn over de ontwikkelingen die de wolf heeft ondergaan is wel duidelijk dat de eerste ´hond´ ongeveer 10.000 tot 12.000 jaar geleden ´geboren´ is.

De wolf is een groepsdier, een groep wolven wordt ook wel een roedel genoemd. Een roedel kan bestaan uit 2 tot wel 25 wolven. Gemiddeld bestaat een roedel uit ongeveer 12 wolven. De wolf is dus een zeer sociaal dier. Een roedel bestaat altijd uit een alpha wolf en een omega wolf. De alpha wolf is de leider van de roedel, dit kan zowel een mannetje als een vrouwtje zijn, maar over het algemeen zijn de vrouwtjes dominanter dan de mannetjes. Alle wolven in de roedel zijn onderdanig aan de alpha wolf en dat wordt ook van hen verwacht. Als zij zich niet overgeven aan de alpha wolf zullen zij gelijk bestraft worden met een waarschuwende beet.

De omega wolf is een echte ´underdog´. Dit is de wolf die het laagst staat in rangorde. Tussen de alpha en de omega wolf staan de andere wolven die onderling ook hun eigen positie in de rangorde hebben.

Wolven zijn geboren jagers. Ze jagen altijd in groepjes van ongeveer 3. Ze kunnen perfect samen werken en kunnen zo een dier doden dat velen malen groter is als zij zelf. De hele roedel kan hiervan mee eten.

12.000 jaar geleden leefden de mensen ook ongeveer zo. Ze leefden in stammen met verschillende families en de mannen gingen regelmatig in kleine groepjes op jacht om voedsel voor de hele stam te vangen. Al gauw werd voor de mens duidelijk dat ze de sociale en jacht kwaliteiten van de wolf konden gebruiken om voor hen te jagen. De wolven wisten dat ze bij de mensen vaak overblijfselen van gevangen dieren konden halen en zo kwamen de mensen en wolven met elkaar in contact.

Mens en wolf konden elkaar op die manier gebruiken om het leven makkelijker te maken. Zo een relatie tussen twee verschillende soorten waarbij beide soorten baat hebben wordt ook wel symbiose genoemd.

De interesse in wolven nam enorm toe bij de mensen en waarschijnlijk hebben de mensen toen wolven pups uit een nest gehaald en opgevoed. De wolven werden toen eerst gebruikt voor de jacht, maar later kregen zij meer functies, zoals het gezelschap houden van de mens.  

 
 
 
<< 1 2 3 >>